Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest leien herkennen

Bij oudere woningen is de kans groot dat je asbest vindt. Asbesthoudende materialen kunnen overal aanwezig zijn. Zo vind je ook asbest in oudere dakleien. In principe mag je zulke leien laten liggen, maar het blijft beter om je dak te renoveren uiteraard. Maar hoe kan je die asbest leien herkennen en hoe verwijder je ze het best? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe asbest leien herkennen?
Kosten asbestleien verwijderen
Hoe asbest leien verwijderen?
Kan ik zelf asbestleien verwijderen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn asbest leien?

Dakleien zijn een dakbedekking gemaakt uit leisteen. In de jaren tachtig en begin jaren negentig werden die leien vaak versterkt met asbestcement. Deze asbest leien waren nog duurzamer en brandwerender, waardoor ze een populaire keuze waren om daken te bedekken. Deze leien zijn meestal grijs of zwart. Waar vind je asbesthoudende leien?

  • Daken: een leien dak is het meest bekend. Leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking en hebben een zeer lange levensduur. Ze vereisen amper onderhoud en je vindt veel leien daken van de vorige eeuw.
  • Zijgevels: ook een zijgevel aan je woning kan bekleed zijn met leien. Deze gevelbekleding is licht, duurzaam en zorgt voor een naadloze overgang met het dak. Een gevel met vezelcementleien kan dus ook asbest bevatten.

Wil je asbest laten verwijderen in en rond je woning? Herken je asbest leien op je dak en wil je weten welke andere bouwmaterialen asbest bevatten? Kom in contact met een asbestspecialist en bespreek samen hoe je jouw asbest correct kan laten verwijderen. Start hier je aanvraag.

asbest leien herkennen

 

Hoe asbest leien herkennen?

Hoe kan je asbesthoudende leien herkennen? Je hebt enkele aanduidingen waarmee je asbest snel kan opsporen. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening kan houden:

  • Markering: sommige materialen zijn gemarkeerd om aan te geven dat ze asbest bevatten of niet. Ook bij leistenen kan dit het geval zijn. Leien met een ‘NT’-vermelding (New Technology) zijn asbestvrij en kan je dus op je dak laten liggen. Asbesthoudende leien bevatten meestal een ‘AT’-markering.
  • Bekend merk: bij sommige merken weet je meteen dat je te maken hebt met asbest leien. Het merk Eternit produceerde bv. asbesthoudende leien. Leien van Alterna of Stonit uit die periode zijn asbestvrij. Leien van Eterna, Multex, Big Ben of Country zijn in de meeste gevallen wel asbesthoudend.
  • Productiejaar: is je dak bedekt met leistenen van voor het jaar 1996? Dan heb je een kans op leien met asbestvezels. Bij een dak of gevelbekleding met leien geplaatst voor 1990 is de kans zelfs groot dat het om asbesthoudende materialen gaat.
  • Zichtbare vezels: je kan asbest ook visueel opmerken. Zie je grote, witte vezels in het materiaal? Dan gaat het waarschijnlijk om asbesthoudende leien. Ook de afmetingen van de leistenen geven aan of ze asbest bevatten of niet. Leistenen van het merk Eternit in de formaten 60×40, 60×32 en 45×32 zijn normaal gezien asbestvrij.

 

Wat moet je doen als je asbest in leien herkent?

Je kan zelf asbest herkennen, maar let op met uitzonderingen of speciale uitvoeringen. Enkel een ervaren specialist kan asbest 100% zeker herkennen. Maar wat moet je doen als je leien dak asbest bevat? Moet je asbestleien verplicht verwijderen? Er is geen algemene verplichting om hechtgebonden asbest in je gebouw of woning te verwijderen. Je moet de leien dus niet altijd verwijderen, maar het is uiteraard aanbevolen.

TIP: laat een asbestinventarisatie uitvoeren! Met zo’n onderzoek weet je meteen waar er asbest aanwezig is en krijg je professioneel advies. Op die manier weet je meteen wat je moet doen en hoe je de asbest leien het best laat verwijderen. Ontvang nu gratis advies!

 

Kosten asbest leien verwijderen

Wat zijn de kosten om je leien dak met asbest te verwijderen? De prijs om asbest te laten verwijderen hangt af van waar de asbest leien zich bevinden, hoeveel asbest je laat verwijderen en de concentratie van de vezels.

KostenpostenGemiddelde prijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à € 1500
Asbestleien verwijderen€ 15 à 30 per m²
Asbestleien afvoeren€ 20 à 25 per 100 kg

Benieuwd naar de exacte prijs? De prijzen om asbest leien te herkennen en te verwijderen kunnen verschillen van expert tot expert. Vergelijk een aantal prijzen op maat om de meest geschikte offerte te kiezen. Dit kan eenvoudig via onze offertedienst.

 

asbestleien verwijderen

 

Hoe asbest leien verwijderen?

Heb je zelf asbest leien herkend op je dak of aan je gevel? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een expert. Die maakt een asbestinventaris op en neemt doorgaans ook de verwijdering van de asbest leien op zich. Het volledige proces in een notendop:

 

  1. Asbest leien herkennen

    Vermoed je dat je leien asbest bevatten? Dan laat je best een asbestonderzoek uitvoeren. Zo’n inventarisatie geeft je een goed beeld van de asbest in je woning. Na het onderzoek bundelt de specialist alle info in een asbestattest. Zo weet je zeker waar alle asbest zich bevindt en kan je kijken hoe je de asbest leien verwijdert.

  2. Asbestverwijderaar inschakelen

    Hoewel het niet verplicht is om een professional in te schakelen, is het voor asbest wel aangeraden. Op een dak speelt ook de veiligheid mee en laat je het beter over aan een asbestverwijderaar. Zo’n erkende expert neemt altijd de nodige beschermingsmaatregelen voor het uitvoeren van de werken. Werk je samen met een erkende verwijderaar? Dan kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

  3. Asbest leien verwijderen en afvoeren

    De asbestspecialist verwijdert alle asbesthoudende leien op een correcte en veilige manier. Nadat het asbesthoudende materiaal verwijderd is, zal de expert alle materialen stevig verpakken en afvoeren naar een geschikt containerpark. Ook voor het vervoeren volgt een expert bepaalde regels. Het materiaal moet je meestal in asbestzakken of asbestcontainers laten wegvoeren.

  4. Asbest leien vervangen

    En nu? Je hebt je oude leien laten verwijderen, maar je wil je dak zo snel mogelijk weer in een goede staat. Je kan de werken daarom het best combineren en meteen een nieuw dak laten leggen. Wanneer de dakconstructie nog in goede staat is, volstaat het om enkel de dakbedekking te vernieuwen. Kies je weer voor natuurleien of wil je deze keer traditionele dakpannen? Alles is mogelijk, dus denk goed na over het type dakbedekking.

 

Kan ik zelf asbestleien verwijderen?

Wat mag je zelf doen met asbest? Welke regels moet je volgen als je asbest vindt in je leien dak? We zetten het even op een rij:

 

OPTIE 1: zelf asbest leien verwijderen

Je mag enkel zelf asbest verwijderen als het gaat om hechtgebonden asbest. In een buitenomgeving mag je zelf ook beschadigde, hechtgebonden asbest verwijderen. Wil je je asbest leistenen zelf opruimen en wegvoeren? Denk dan aan de volgende punten:

  • Voorbereiding: eerst en vooral moet je je goed informeren en voorbereiden. Zorg voor beschermende kledij en draag altijd een mondmasker. Zo kan je geen asbestvezels inademen. Bekijk ook de specifieke regels in je gemeente, zodat je alle asbest op een correcte manier verwijdert. Op de site van de gemeente vind je tips en maatregelen om asbest te verwijderen in jouw omgeving.
  • Leien verwijderen: op een dak werken brengt enkele risico’s met zich mee. Zorg eerst voor een goede valbeveiliging vooraleer je begint. Zorg ervoor dat je het asbesthoudende materiaal nooit breekt of beschadigt. Verzamel het afval in een zak of container die geschikt is voor asbesthoudend materiaal.
  • Leien afvoeren: heb je alle leien kunnen verwijderen? Als het om een klein dak gaat, kan je met asbestzakken je afval naar het plaatselijke recyclagepark brengen. De zakken moeten doorzichtig zijn en kan je gratis tot 200 kg per gezin per jaar in het recyclagepark afgeven. Voor een groot dak kan je beter een container huren en laten ophalen door een geregistreerde asbestinzamelaar. De meeste steden en gemeenten organiseren ook een ophaling voor asbestcement.

LET OP: onderschat de gezondheidsrisico’s van asbest leien niet. Door het inademen van asbestvezels kan na lange tijd longkanker ontstaan. Laat asbest dus liefst verwijderen door professionals.

 

OPTIE 2: asbest leien laten verwijderen

Is je dak in een slechte staat en zijn je leistenen breekbaar? Dan ben je verplicht om een specialist in te schakelen. Door de broze leien komen asbestvezels sneller vrij, waardoor het verwijderen gevaarlijker is. Met een asbestverwijderaar geniet je van deze voordelen:

  • Veilig verwijderen: werken met asbest houdt altijd een gezondheidsrisico in en al zeker als je op een hoogte moet staan. Om je eigen veiligheid te garanderen, kan je dus best een beroep doen op een professional. Een expert heeft de nodige kennis en ervaring om op het dak te werken en neemt altijd belangrijke voorzorgsmaatregelen om je asbesthoudende leistenen te verwijderen.
  • Correcte uitvoering: met een erkende verwijderaar ben je sowieso in orde met de wetgeving. Tijdens het verwijderen en afvoeren van asbest moet je rekening houden met vele regels. Laat je je asbest leien op de verkeerde manier verwijderen? Dan riskeer je boetes.
  • Garantie: loopt er bij het verwijderen van je leien toch iets mis? Dan zal de specialist altijd opdraaien voor de kosten. Zo maak je zelf geen fouten en moet je eventuele schade aan je dak niet zelf betalen. Als je zelf asbest verwijdert op je dak, ben je verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten en kan je nergens op terugvallen.
  • Premies: om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie moet je altijd werken met een erkende specialist. Het verwijderen van asbesthoudende materialen​ in de dakbedekking of het onderdak komt in aanmerking voor deze premie. Denk je ook na om nieuwe dakisolatie te plaatsen of je dakgoten en afvoerpijpen​ te vervangen? Dan kan je voor deze werken ook een premie aanvragen.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog twijfels over je leien dak? En wil je nog meer te weten komen over asbest in een leien dak? Hieronder vind je nog enkele antwoorden op veelgestelde vragen:

 



  • Mag je een leien dak met asbest ontmossen?
    Nee, je mag een leien dak met asbesthoudende materialen nooit ontmossen of reinigen. Door je dak schoon te maken of asbestleien te ontmossen, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Dit veroorzaakt niet alleen voor jou gezondheidsrisico’s, maar dus ook voor je omgeving. Bij mosgroei op een asbest leien dak kan je maar beter je dakbedekking vernieuwen.


  • Mag je zonnepanelen plaatsen op een leien dak met asbest?
    Neen, zonnepanelen plaatsen op een dak met asbest is over het algemeen verboden. Het is gevaarlijk om in materialen van asbestcement te snijden of te boren. Om de gezondheid van jou, je omgeving en de installateurs te garanderen, mag je dus geen zonnepanelen plaatsen op je asbest leien dak. Je moet alle asbest eerst verwijderen vooraleer je werken laat uitvoeren op je dak. Door het asbest op je leien dak eerst te laten afvoeren, kan je veilig investeren in zonnepanelen.


  • Heb je recht op een premie als je asbestleien verwijdert?
    Ja, je kan zeker een premie aanvragen om asbest te laten verwijderen. België heeft een actieplan samengesteld om asbestvrij te wonen. Tegen 2034 moeten de risicovolle asbesttoepassingen uit alle woningen in Vlaanderen weg zijn. Enkele voorbeelden zijn asbestcementen daken en gevels. De Mijn VerbouwPremie krijg je wel alleen in combinatie met renovatie- en isolatiewerken aan je woning.


  • Is het afgeraden om asbest zelf te verwijderen?

    In een aantal situaties mag je zelf aan de slag om asbest te verwijderen. Maar denk goed na over de verschillende omstandigheden en schat goed in of je de asbest leien op een veilige manier kan verwijderen. Is dat niet het geval? Kies dan beter voor een erkend asbestverwijderaar.

    Vind een geschikte asbestspecialist! Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met meerdere geschikte professionals actief in je regio. Zo vergelijk je meteen meerdere voorstellen en kies je de beste offerte uit voor jouw dakwerken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige en veilige uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven